برای بررسی تفاوت FPS و Refresh Rate، در ابتدا بایستی مفهوم فریم ریت و رفرش ریت را تعریف کرد. FPS مخفف First-Person Shooter است و نرخ فریم ریت را نمایش می دهد. نرخ فریم ریت نشان می دهد که در هر ثانیه چند فریم توسط GPU بر روی صفحه نمایشگر نشان داده می شود. هر چه نرخ فریم ریت مانیتور گیمینگ بیشتر باشد، تجربه بازی لذت بخش تر و واقعی تر خواهد شد. گیمرها فریم ریت بالا را به گرافیک ترجیح می دهند. با افزایش نرخ فریم ریت، سرعت عمل گیمرها افزایش می یابد. هر مانیتوری قادر به نمایش فریم ریت بالا نیست! نرخ فریم ریت به تعداد فریم هایی گفته می شود که پردازنده گرافیکی برای نمایش به نمایشگر ارسال می کند.
فریم ریت یا FDS، تعداد فریم های قابل نمایش توسط پردازنده گرافیکی در واحد ثانیه می باشد که تا حد زیادی به قدرت پردازنده در پردازش اطلاعات گرافیکی ربط دارد. هر چه پردازنده گرافیکی قوی تر باشد، اطلاعات گرافیکی سریع تر پردازش می شوند و تعداد فریم های بیشتری در واحد ثانیه برای نمایش به نمایشگر ارسال می شوند. از این رو، هر چه تعداد فریم ها افزایش یابد، حرکت تصاویر روان تر می شود. به عبارت دیگر، هر چه نرخ فریم ریت کم تر از حداقل مشخص شده باشد، حرکت تصاویر کند یا مقطعی می گردد.
قبل از بررسی تفاوت FPS و Refresh Rate بایستی مفهوم نرخ رفرش ریت بررسی گردد. نرخ رفرش ریت یا نرخ نوسازی تعیین کننده تعداد نوسازی تصویر در هر ثانیه است. واحد رفرش ریت بر اساس هرتز (Hz) می باشد. حداقل رفرش ریت به کار رفته در ساخت مانیتورهای گیمینگ، ۶۰ هرتز است. البته مانیتورهایی با Refresh Rate بالا هم تولید شده است. حداکثر رفرش ریت مانیتورهای گیمینگ برابر ۷۵، ۱۲۰، ۱۴۴، ۲۰۰ و ۲۴۰ هرتز می باشد. حداکثر مانیتور ۶۰ هرتزی معادل ۶۰ فریم بر ثانیه است. کارت گرافیک بایستی با نرخ رفرش ریت هماهنگ باشد. به عبارتی، رفرش ریت، تعداد دفعاتی که نمایشگر یک تصویر را در واحد ثانیه به نمایش درمی آورد را نشان می دهد. نرخ رفرش ریت برای تصاویر ثابت و متحرک یکسان می باشد.
تفاوت FPS و Refresh Rate در مفهوم و کارایی آن ها است. از زمان گذشته تا به امروز، نرخ FPS و Refresh Rate در عملکرد صفحه نمایشگر نقش مهمی داشتند.
اولین تفاوت FPS و Refresh Rate در مفهوم آن ها است. رفرش ریت به تعداد دفعاتی که یک تصویر در واحد ثانیه بر روی صفحه نمایشگر، نشان داده می شود، گفته می شود. نرخ فریم ریت یا EPS به تعداد فریم هایی گفته می شود که پردازنده گرافیکی در واحد ثانیه برای نمایش به صفحه نمایشگر ارسال می کند. نرخ رفرش ریت معادل “نرخ تازه سازی تصویر” یا “سرعت بازآوری تصویر” و نرخ فریم ریت معادل “سرعت نمایش فریم در ثانیه” یا “تعداد فریم های قابل نمایش در واحد ثانیه” می باشد. برای استفاده از مانیتورهای گیمینگ در حد معمولی به رفرش ریت ۶۰ هرتزی و فریم ریت ۳۰ تا ۶۰ فریم در ثانیه نیاز می باشد.
مانیتورهای گیمینگ حرفه ای به رفرش ریت ۱۲۰ تا ۱۴۰ هرتزی و فریم ریت ۶۰ تا ۱۴۰ فریم در ثانیه نیاز دارند. در عوض، مانیتورهای گیمینگ کاملا حرفه ای با رفرش ریت ۲۰۰ تا ۳۶۰ هرتز و فریم ریت ۱۴۰ تا ۳۶۰ فریم در ثانیه ساخته شده اند. در زمینه گیمینگ، رفرش ریت اهمیت فوق العاده بالایی دارد. تاثیر رفرش ریت بر روی برد و باخت یک گیمر مشهود می باشد، چرا که در بازی ها، عکس العمل خیلی سریع اهمیت بالایی دارد. اگر نرخ فریم ریت با نرخ رفرش ریت مانیتور منطبق نشود، فایده ای ندارد. از این رو، برای انتخاب مانیتور بایستی به مقادیر ذکر شده فوق برای نرخ رفرش ریت و نرخ فریم ریت، اهمیت داد.
با بررسی تفاوت FPS و Refresh Rate می توان دریافت که نرخ رفرش ریت برای گیمرها اهمیت بالاتری دارند. البته، نرخ فریم ریت هم حائز اهمیت می باشد ولی نرخ رفرش ریت در انتخاب مانیتور گیمینگ اهمیت بیشتری دارد. در خرید مانیتورهای گیمینگ، نرخ FPS و Refresh Rate را بررسی نمایید و سپس اقدام به خرید کنید.