یکی از مهم ترین فاکتورهای انتخاب و خرید مانیتورهای گیمینگ، توجه به تفاوت کنتراست پویا و واقعی و بررسی نسبت کنتراست نمایشگر (Contrast Ratio) می باشد. اهمیت نرخ کنتراست مانیتور در عملکرد آن، مشهود است. نسبت کنتراست مانیتور به تفاوت میان روشن ترین و تاریک ترین تصویر ارائه شده توسط مانیتور، اشاره دارد. به عبارت دیگر، نسبت کنتراست مانیتور، تفاوت میان سیاهی و سفیدی نمایشگر می باشد. برای مثال، اگر نمایشگری رنگ سفید را با ۴۵۰ نیت روشنایی ایجاد کند و شدت روشنایی رنگ سیاه برابر ۰٫۱ نیت باشد، نسبت سیاهی به سفیدی معادل ۴۵۰۰ می شود. به عبارتی، نرخ کنتراست مانیتور برابر ۴۵۰۰ است.
متاسفانه، نرخ کنتراست مانیتور، غیرقابل اندازه گیری و صحت سنجی است. کمپانی ها با بررسی ورودی نور چندین پیکسل تحت شرایط کارخانه ای و شدت نور خروجی همان پیکسل ها بدون هیچ جریانی به حداکثر کنتراست دست پیدا می کنند ولی نرخ کنتراست مانیتور در شرایط عادی، متفاوت است. به عبارتی، نرخ کنتراست در واقعیت، انحراف فوق العاده بالایی دارد. هر چند نرخ کنتراست ارائه شده، قابل اتکا نیست ولی می توان صفحه نمایشگرها را با نرخ ارائه شده، مقایسه کرد. البته می توان با چشم هم تفاوت کنتراست صفحه نمایشگرها را مشاهده نمود و بهترین را انتخاب کرد.
یکی از راه های تشخیص تفاوت کنتراست مانیتورها، اتکا به نرخ ارائه شده توسط کمپانی سازنده است. قاعدتا کنتراست واقعی به مراتب پایین تر از نرخ کمپانی می باشد ولی می توان این موضوع را به تمام مانیتورها بسط داد. اگر به دنبال مقایسه واقعی تر هستید، توصیه می شود نمایشگرهای مورد نظر خود را روشن کنید و کیفیت تمام نمایشگرها را با هم مقایسه نمایید. نمایشگرهای گیمینگ بایستی تصاویر را شفاف و واضح نمایش دهند. از این رو، نرخ کنتراست مانیتورهای گیمینگ بالاتر از مانیتورهای معمولی است. البته، تلویزیون های LCD امروزی، همگی کنتراست بالایی دارند و تصاویر ارائه شده در آن ها، کاملا شفاف هستند و وضوح بالایی دارند.
نسبت کنتراست در مانیتور به کنتراست پویا و کنتراست واقعی تقسیم شده است. کنتراست واقعی یا Native به فناوری ساخت پنل نمایشگر گیمینگ بستگی دارد ولی کنتراست پویا یا داینامیک به مجموعه فناوری هایی اشاره دارد که نسبت به تنظیم کنتراست مانیتور با توجه به تصویر عمل می کند، اشاره دارد. کنتراست واقعی بر اساس یک پیکسل اندازه گیری می شود و ثابت است ولی کنتراست پویا بسته به تصویر، تغییر می کند. از این رو، اگر نور پس زمینه مانیتور کم باشد، تصویر ارائه شده هم تاریک است ولی اگر نور پس زمینه مانیتور بیشتر باشد، تصویر ارائه شده هم روشن می شود.
تفاوت کنتراست پویا و واقعی را می توان در مانیتورهای قدیمی و جدید قابل مشاهده است. در حالت کلی، کنتراست پویا و داینامیک تاثیری بر روی کیفیت تصویر ندارد، چرا که نمی توان هر لحظه شدت روشنایی را بین ۰ تا ۱۰۰ تغییر داد. کمپانی های سازنده از فناوری Local Dimming استفاده می کنند تا میزان کنتراست واقعی مانیتورها را افزایش و ارتقا دهند. فناوری Local Dimming با ایجاد تعدادی نقاط کنترل نور در مانیتور، نسبت کنتراست مانیتور را افزایش می دهد. فناوری Local Dimming را می توان با نوع نور پس زمینه، ارزیابی کرد و کیفیت آن را تعیین نمود.
در بررسی تفاوت کنتراست پویا و واقعی بایستی گفت که نرخ کنتراست واقعی در مشخصات مانیتور ذکر می شود و محدوده آن شامل حداقل و حداکثر مقدار است. کنتراست واقعی یک انتظار ماکزیممی از عملکرد نمایشگر گیمینگ می باشد. در عوض، محدود کنتراست پویا را نمی توان مشخص کرد. ناگفته نماند که کنتراست واقعی بر اساس سفیدی و سیاهی یک پیکسل تعیین می شود ولی نرخ کنتراست پویا بر اساس سفیدترین پیکسل و سیاه ترین پیکسل به دست می آید.
تفاوت کنتراست پویا و واقعی در مانیتورهای گیمینگ را به طور کامل تشریح شد. در هنگام خرید، هیچ روش صد در صدی برای بررسی اندازه گیری میزان کنتراست نمایشگرهای گیمینگ وجود ندارد، چرا که شیوه اندازه گیری کنتراست توسط هر کمپانی، متفاوت می باشد. تنها راه بررسی، مشاهده تصویر ارائه شده توسط مانیتورها و مقایسه آن ها است. البته در فروشگاه ها به دلیل نورپردازی حرفه ای نمی توان کنتراست تصاویر ارائه شده را بررسی کرد. از این رو، خریدار بایستی با مطالعه نظرات مشتری ها، بهترین تصمیم را بگیرد.