شکی نیست که محبوبیت انواع هارد SSD برای استفاده در لپ تاپ ها، دسکتاپ ها و سرورها افزایش پیدا می کند. ما میتوانیم با ارتقا رایانه رومیزی یا لپ تاپ قدیمی، به وسیله یک SSD بر سرعت اضافه کنیم. به لطف سرعتی که SSD ها دارند، این هاردها یک انتخاب عالی برای رایانه ها، سرورها و سازندگان سیستم جدید هستند.
هارد SSD نوعی رسانه برای ذخیره داده هاست که در آن از حافظه فلش برای حفظ و دسترسی به داده ها استفاده می شود. این SSD با بسیاری با هارد دیسک ها دارد، زیرا در آن قطعه متحرک به کار نرفته است.
در حال حاضر ممکن است انواع مختلفی از SSD ها را در بازار ببینیم. ممکن است عباراتی مانند “SATA”، “NVMe”، “PCIe” و “M.2” را بخوانیم، اما این عبارات دقیقا چیست؟
ابتدا باید متوجه شویم که این تفاوت در انواع درایوهای حالت جامد عمدتا به ارتباط بین واحد ذخیره سازی و رایانه یا سرور مربوط می شود.
این پورت رایج ترین پورت در بین هارد دیسک ها و دستگاه های ذخیره سازی است. نوع SATA تا ۶۰۰ مگابایت بر ثانیه سرعت دارد و برای اکثر لپ تاپ ها و رایانه های رومیزی مناسب است. SATA در اندازه کوچک تری نیز عرضه می شود که به آن مینی SATA (mSATA) گفته می شود. با اینکه SATA کندترین نوع SSD است، اما همچنان سرعت انتقال اطلاعات تا ۵ برابر بیشتر از هارد دیسک را دارد.
حافظه غیر فرار ( NVMe ) یک پروتکل درایو حالت جامد (SSD) است که سرعت تبادل اطلاعات تا ۲۶۰۰ مگابایت بر ثانیه را می دهد. تقریبا ۵ برابر سرعت SSD های SATA است. SSD های NVMe جدیدتر از SATA SSD هستند و معمولا از اتصال اجزای جانبی (PCIe) استفاده می کنند.
به دلیل اینکه این نوع هارد گران تر است و مصرف انرژی بیشتر از SATA SSD دارد، فقط برای نیازهای خاص استفاده می شود. مانند مشاغلی که پردازش داده ها و سرعت انتقال بالا را در اولویت قرار می دهند.
پروتکل NVMe همچنین با حافظه فلش کار می کند. به این معنی که حتی SSD های خارجی یا قابل حمل NVMe با همان سرعت SSD های NVMe متصل داخلی کار می کنند.
همچنین می توانید انواع هارد SSD را بر اساس کانکتورهای مورد استفاده طبقه بندی کنید که سرعت انتقال داده را تعیین می کند.
PCIe همان پورتی است که برای اتصال مستقیم کارت های گرافیکی با کارایی بالا به مادربرد استفاده میشود. هنگامی که SSD های NVMe از PCIe استفاده می کنند، سریع ترین سرعت پردازش و انتقال داده را فراهم می سازند. با این حال، تفاوت در سرعت یا پهنای باند در هنگام کار با فایل های بزرگ تر (۵۰ گیگابایت یا بیشتر) بیشتر قابل توجه است. اما هنگام راه اندازی ویندوز یا اجرای یک بازی، تفاوت چندانی با استفاده از SSD های معمولی نخواهد داشت.
پورت M.2 که قبلا به عنوان فاکتور فرم نسل بعدی (NGFF) شناخته می شد، تضمین می کند که SSD شما به سریع ترین سرعت ممکن (تا ۲۶۰۰ مگابایت بر ثانیه) برسد. اگر مادربرد کامپیوتر شما دارای پورت M.2 نیست، در عوض از یک کارت PCIe با درگاه M.2 برای اتصال NVMe SSD به مادربرد استفاده می شود.
اگر مادربرد رایانه شما از قبل دارای یک درگاه M.2 است، فضای ذخیره سازی با برچسب “SATA M.2” یا “NVMe M.2” را خواهید یافت. اما اگر مادربرد شما آن را نداشته باشد و دارای یک کارت PCIe با پورت M.2 داخلی باشد، آن را “PCIe NVMe M.2 SSD” می نامند.
اندازه M.2 نسبتا کوچک است و جایگزین mSATA می شود. همچنین برای لپتاپهای سایز کوچک مناسب است.
با توجه به مزایای مختلف درایوهای SSD، افراد و شرکت های زیادی از آن ها استفاده میکنند. اما این لزوما به این معنی نیست که ما باید یک SSD داشته باشیم. زیرا این فناوری در مقایسه با قیمت هارد دیسک های HDD اصلا مقرون به صرفه نیست. بنابراین بیایید نگاهی به موارد لازم خرید هارد SSD بیندازیم.
انواع هارد SSD به دلیل سرعت بالا، عملکرد بالا و قابلیت اطمینان در انتقال فایل و زمان دسترسی، انتخابی عالی برای کسب و کارها و سازمان هایی هستند که انبوهی از داده ها را مدیریت و ذخیره می کنند.
به عنوان مثال، در زمینه برنامه نویسی یا طراحی گرافیک، اگرچه هارد دیسک ها به دلیل ظرفیت ذخیره سازی زیاد در بین طراحان گرافیک و برنامه نویسان محبوبیت دارند، اما اخیرا بسیاری از حرفه ای ها به دلیل سرعت بالا به سراغ SSD ها رفته اند. آنها می توانند پروژه های بیشتری را در بازه های زمانی کوتاه تری نسبت به هارد دیسک ها ارائه دهند.
SSD ها در بین علاقه مندان به بازی محبوب هستند و جای تعجب نیست. عملکرد SSD برای بازی ایده آل است، از سرعت گرفته تا دوام و بهره وری انرژی. بازی های فعلی انرژی و فضای زیادی مصرف می کنند و توانایی و سرعت خواندن داده ها کمک زیادی به عملکرد ایده آل بازی ها می کند.
چه محقق و چه وبلاگ نویس باشید، اگر مرتب سفر می کنید به یک SSD قابل حمل نیاز خواهید داشت. هر دو SSD و HDD به دو شکل داخلی و خارجی عرضه می شوند. با این حال، SSD به دلیل مکانیسم غیرمتحرکی دوام بیشتری دارد و در مقایسه با هارد اکسترنال فضای زیادی را اشغال نمی کند.
در نهایت، انواع هارد SSD دستگاه شگفت انگیزی هستند که از حافظه فلش NAND استفاده می کنند و باعث می شوند دستگاه ها بسیار سریع تر کار کنند.
استفاده از SSD مزایای زیادی دارد، مانند سرعت بخشیدن به سیستم شما، قابل اطمینان تر کردن رایانه و داشتن سیستم خنک کننده بهتر. همه این مزایا مهم هستند زیرا در وقت شما صرفه جویی می کنند.
به طور کلی، همه می توانند از داشتن درایوهای SSD بهره مند شوند. چه دانشجو باشید، چه عضو هیئت علمی یا کارمند، SSD ها دستگاه هایی هستند که می توانند مفید باشند.